Rodinné domy s garáží

17.10.2023

Mezi častá přání našich klientů patří rodinné domy s garáží – a taková přání rádi plníme, ať již formou typových projektů, nebo individuálním navržením na míru. Pojďme se společně podívat na možnosti a oblíbené kombinace, které se v praxi osvědčily. Tato inspirace vám jistě pomůže dotvořit představu o vašem novém domě, a pokud už máte svůj nový dům vysněný do posledního detailu, neváhejte se na nás rovnou obrátit, ať se můžeme co nejdříve pustit do přípravy projektu.

rodinné domy s garáží

Bungalov, nebo patrový rodinný dům s garáží?

O výhodách garáže vás jistě nemusíme přesvědčovat – kdo by si nechtěl ušetřit čas a zmrzlé ruce při ometání sněhu a škrábání zimní námrazy? Vždy je dobré počítat s garáží již v začátku projektu domu, kdy lze vše dopodrobna naplánovat tak, aby celkový výsledek byl propracovaný, praktický a vkusný. Bohužel, následné „přilepení“ garáže ke stávající stavbě většinou nevypadá dobře a vznikají tak často nejen nevyužité prostory, ale i potřeba dalších stavebních úprav.
Garáž lze začlenit jak do bungalovu, tak do patrového domu, a to formou zděné garáže i v podobě zastřešeného stání. Prohlédněte si naši nabídku typových projektů, které můžeme přizpůsobit vašim potřebám, nebo nás rovnou kontaktujte a připravíme vám rodinný dům s garáží na míru.

Chci domluvit schůzku

Garáž v rámci domu, nebo samostatně?

Toto je otázka nejen preferencí, ale také možností pozemku. Pokud to stavební plocha dovoluje, patří mezi oblíbenější řešení garáž v rámci rodinného domu. Hlavní výhodou je to, že ať už je venku jakékoliv počasí, vždy nastupujete a vystupujete z auta v suchu a v teple. Nemusíte řešit přebíhání v dešti či v chumelenici, ať už sami, s dětmi či při vynášení věcí.

Naše reference 

Musíme však přiznat i negativa, kterými je finanční a prostorová náročnost. Garáž, která je součástí rodinného domu, ubírá prostor jiným místnostem a nesmíme opomenout ani vyřešení příjezdové cesty k domu. Také jsou zde přísnější požadavky na bezpečnost, kdy je nutné vyřešit požární ochranu a vhodný způsob odvětrání.

Umístění garáže mimo stavbu

V tomto případě se garáž umísťuje nejčastěji co nejblíže k silniční komunikaci a odpadá tak stavba příjezdové cesty přes pozemek. I zde je však potřeba počítat se splněním bezpečnostních podmínek, které garážovým stáním ukládá stavební zákon. Nesmíme opomenout ani natažení inženýrských sítí – ať už elektřiny pro dobíjení elektro automobilu či otevírání vrat, tak vody, pokud si budete chtít v garáži vytvořit i kutilský kout. Garáž lze v tomto případě vyprojektovat ještě větší, než kdyby byla součástí domu, a lze ji následně využít jako dílnu či skladovací prostor.

AP stavby nedaleko Hradce Králové

Zvažujete-li stavbu rodinného domu v okolí Hradce Králové, Opočna, Náchoda či Rychnova nad Kněžnou, neváhejte se na nás obrátit. Tým AP stavby vám pomůže nejen se stavební dokumentací, ale postavíme vám celý nový rodinný dům i s garáží. Zkušenosti sbíráme od roku 1997 a rádi se s vámi o ně podělíme. Kontaktujte nás, jsme tu pro vás. 

4