Co je nízkoenergetický dům?

13.12.2022

Rostoucí ceny energií jsou v dnešní době asi nejčastěji skloňovaným slovním spojením. Pokud se rozhodujete, jaký dům se stane vaším domovem, rozhodně by spotřeba energie měla být jedním z nejdůležitějších faktorů, na které se při rozhodování zaměříte. Co je tedy nízkoenergetický dům?

nízkoenergetický dům

Pro nízkoenergetický dům je zásadní spotřeba energie

Co je tedy nízkoenergetický dům? Za nízkoenergetický dům je považován takový dům, který má spotřebu energie na vytápění v rozmezí 15 – 50 kWh/m² za rok. Pro představu - proti běžné novostavbě vám ušetří třetinu nákladů na vytápění. Zároveň díky tomu snižujete svou uhlíkovou stopu, čímž šetříte také životní prostředí.

Vlastnosti nízkoenergetického domu:

  • využití obnovitelných zdrojů tepla
  • zateplená konstrukce
  • řízené větrání
  • otopná soustava s nižším výkonem

Chci nízkoenergetický dům 

Energetická náročnost musí být co nejnižší

Energetická náročnost u nízkoenergetického domu se snižuje především silnější izolací stěn a střechy, kvalitnějšími okny, dveřmi, podlahou a efektivním vytápěním - vše musí mít vynikající tepelně technické vlastnosti.

Zásadní je také poloha domu - s ohledem na využití sluneční energie situujeme prosklené plochy na jih. Na jih by také měly směřovat obytné místnosti.

Nízkoenergetický dům je kompaktní

Neméně důležitý je také tvar domu, který by měl být co nejvíce kompaktní. Ideálně patrový, bez výklenků, výčnělků, balkonů nebo vikýřů. Jednoduchý tvar totiž vylučuje tepelné mosty, jimž uniká teplo.

Typickým představitelem nízkoenergetického domu je dvoupodlažní podélný kvádr, jehož delší strana je orientovaná na jih.

Rozumné hospodaření s energiemi

U nízkoenergetického domu nejde o to se co nejvíce zásobit teplem, ale především o pokrytí zbytkové potřeby tepla. Jde o rozumné hospodaření s energiemi, a to kombinováním pasivního a aktivního využití sluneční energie, vhodné vytápění a regulované větrání se zpětným ziskem tepla. Přednost mají také obnovitelné zdroje energie.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4